Youth in Transition volgt jongeren die in behandeling komen in een verslavingszorginstelling over een periode van ruim zes jaar. Binnen deze periode wordt op drie momenten een afspraak met de deelnemer ingepland:  voorafgaand aan je eerste behandelsessie, twee jaar en vier jaar na de start van de behandeling.

Elke meting zal ongeveer anderhalf tot twee uur duren en bestaat uit verschillende onderdelen. Voor het grootste gedeelte bestaat de meting uit vragenlijsten. Deze vragenlijsten zullen gaan over onder andere het sociaal functioneren, het middelengebruik en de familiegeschiedenis. Daarnaast zal de jongere tussendoor een aantal computertaken uitvoeren. Aan het einde van de meting wordt er een stukje haar afgeknipt. Met dit stukje haar kunnen we het stress gehalte van de jongere over de afgelopen drie maanden meten. Dit wordt gedaan door te kijken naar het stresshormoon cortisol: een hormoon dat vrijkomt bij het ervaren van stress.

Met behulp van deze vragenlijsten, computertaken en het stukje haar gaan wij onderzoeken welke kenmerken en eigenschappen van jongeren "voordelig" en "nadelig" zijn voor het het verloop van de behandeling en van de verslaving.

Op dit moment vinden de metingen plaats met jongeren die we vier jaar geleden ook hebben gesproken. De eerste en tweede fase van het onderzoek, waarin we jongeren spraken toen ze gingen starten met hun behandeling en twee jaar hierna, zijn volledig afgerond

Vergoeding

Uiteraard krijgt de jongere, in ruil voor de tijd en moeite, een vergoeding. Zoals eerder benoemd zullen wij driemaal een meting afnemen bij de jongere. Bij deelname aan de tweede en derde meting maakt de jongere bovendien via een loting kans op een cadeaubon ter waarde van 200 euro.